Informatie

Het Masterplan Filmtalent Limburg 
is een initiatief van Elbe Stevens Films en Lumière Cinema Maastricht. Het Masterplan geeft elk jaar een groep jonge talenten uit de Euregio de kans een professionele korte speelfilm te maken.
 Per jaar worden er binnen het programma drie korte films gerealiseerd. Zo krijgen de deelnemers de kans om het gehele productieproces van begin tot eind te doorlopen. Het Masterplan koppelt deze deelnemers aan professionele netwerken uit Nederland, België en Duitsland waardoor zij zich in korte tijd optimaal kunnen ontwikkelen.

De organisatie van het Masterplan is gevestigd in Maastricht. De films worden opgenomen in en rond Limburg. Ook door de samenwerking met lokale kunstopleidingen, gemeentes en culturele instellingen is het Masterplan geworteld in de regio.

De werving en selectie van de talenten vindt plaats in samenwerking met een aantal kunst- en filmopleidingen uit de omgeving: Communication and Media Design en ABK Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool, Toneelacademie Maastricht, Arcus College Heerlen en de Media, Arts & Design Academy in Genk.

Initiatiefnemers
Het Masterplan bouwt voort op het werk van initiatiefnemers Elbe Stevens en David Deprez. Zij hebben al eerste stappen gezet in het koppelen van lokale talenten aan professionals en het stimuleren van het Limburgse filmklimaat.

Elbe Stevens is medeoprichter van het professionalsplatform Cinesud en realiseerde de afgelopen jaren meerdere korte speelfilms in de regio, waaronder Behind the Wall (2010), Anatole (2011) en Voorbij (2013). Deze films zijn ondertussen internationaal gedistribueerd.

David Deprez is artistiek directeur van Lumière Cinema in Maastricht en is actief betrokken bij het stimuleren van regionaal talent. Lumière heeft zich ontwikkeld tot podium en ontmoetingsplek voor talenten en is een onafhankelijke gesprekspartner voor lokale overheden en organisaties zoals Culturele Hoofdstad.

Bij de uitvoering van het Masterplan worden David en Elbe ondersteund door Floor Krooi.

Voor professionals
Het Masterplan Filmtalent wil bijdragen aan de professionalisering van zowel de talenten als de Limburgse filmindustrie. De bedrijvigheid van de creatieve sector moet daarbij naar een hoger plan getild worden, en het imago van Limburg als creatieve regio zal worden versterkt.

Het Masterplan stimuleert professionalisering door regionale talenten te laten samenwerken met ervaren crewleden uit de Nederlandse en Belgische filmindustrie. De korte films die daar het product van zijn laten zien welke kwaliteit er in de regio te vinden is. De ambitie van het Masterplan is dat er meer aandacht wordt geschonken aan de creatieve sector in Limburg en dat de geselecteerde talenten na deelname verder kunnen bouwen op hun ervaringen in de professionele filmproductie.

Voor studenten
Elk jaar wordt er een nieuwe lichting talenten geselecteerd. Alle kandidaten mogen uiterlijk twee jaar voor aanvang van deelname zijn afgestudeerd. Vooral studenten van de deelnemende opleidingen van Zuyd Hogeschool (Communication and Media Design en ABK Visuele Communicatie), Toneelacademie Maastricht, Arcus College Heerlen en de Media, Arts & Design Academy (KH Limburg, Campus Genk) komen in aanmerking voor het Masterplan Filmtalent. Vertegenwoordigers van deze opleidingen maken de selectie onder leiding van Elbe Stevens en David Deprez.

Uitsluitend docenten van de deelnemende opleidingen kunnen kandidaten voordragen. Studenten die willen deelnemen kunnen bij hun docent terecht voor meer informatie. Er zal ook gescout worden op verschillende evenementen, zoals de Euregionale filmprijs, M2LIVE, en de presentatie van studentenfilms van Made in Europe.